8 leggyakoribb téma

Hogyan tálalható a családnak változatosabban a sárgarépa?

595
HOZZÁSZÓLÁS:

Lényegében a háziasszony ügyességén, fantáziáján múlik, hogyan tálalja családjának változatosan a sárgarépát!

Sárgarépaköret:

A konyhakész répát ízlés szerint kockára vagy karikára vágjuk, kevés vajon, mérsékelt hőfokon megpároljuk, sóval, cukorral, petrezselyem zöldjével ízesítjük.

Készíthetjük tejszínnel is: Egy kilogrammnyi puhára párolt zöldséget meghintünk kevés liszttel, még egy percig pirítjuk, majd felengedjük 1,5 dl tejszínnel, és gyorsan simára keverjük. Ha sűrű lenne, engedjük fel annyi tejjel, hogy főzelék sűrűségű legyen.

Ha a sárgarépából gyermeknek vagy betegnek pürét akarunk készíteni, a puhára párolt, ízesített zöldséget törjük, majd kevés vajat vagy margarint és tejszínt keverünk hozzá.
Még ízletesebb és táplálóbb lesz az étel, ha egy-két tojássárgáját is keverünk bele, miután levettük a tűzről: Ehhez csak teljesen friss tojássárgáját használhatunk fel. A tojásokat mindig jól mossuk le, mert a tojáshéjon sok baktérium található.

A sárgarépa főzeléket is hamar megkedvelhetik a családtagok, ha a háziasszony rafinált ízesítéssel készíti azt:

A főzeléket fűszerezzük babérlevéllel, kevés mustárral, citromlével, cukorral, tejföllel – Az így elkészített főzeléknek vadasra emlékeztető zamata lesz.

A nyers sárgarépát reszeljük le kis lyukú reszelőn, adjunk hozzá finomra vágott hagymát, kevés salátalevelet, hintsük meg petrezselyem zöldjével és egy kevés törött borssal. ízlés szerint készített lével leöntve salátaként fogyaszthatjuk.

Elkészíthetjük a reszelt sárgarépát édességnek is:

  • Keverjük össze almareszelékkel, mézzel, darabos dióval, majd adagoljuk kistányérokra. Ha gazdagítani akarjuk, díszíthetjük édes tejszínhabbal is.
  • A vajas kenyeret is meghinthetjük sárgarépa-reszelékkel.

A sárgarépalé tejjel vagy ásványvízzel hígítva, mézzel édesítve gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt kitűnő egészségvédő ital:

Egy deci tej, fél deci sárgarépalé, kávéskanálnyi méz összekeverve és elfogyasztva hatásos regeneráló ital. A sárgarépalé fogyasztása gyulladásos betegségek házi kezelésére is ajánlott.

Érdemes megjegyezni, hogy a répában lévő karotin csak zsiradék jelenlétében alakul át A-vitaminná, tehát a nyers répához mindig együnk vajas vagy zsíros kenyeret.

A friss sárgarépalét egész évben felhasználhatjuk kozmetikai pakoláshoz is:

Három evőkanál sárgarépalét összekeverünk három evőkanál tejszínnel, majd vattalapokkal felitatjuk, és a letisztított arc- és nyakbőrre helyezhetjük. A kitűnő hatású pakolást mindössze 6-8 percig hagyjuk fent, mert hosszabb idő alatt elszínezi a bőrt:

  • Ha zsíros bőrre készítünk pakolást, akkor tejszín helyett joghurtot használunk.
  • Száraz bőr táplálására szolgál, ha a sárgarépalét összekeverjük olívaolajjal és egy tojássárgájával.
595
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

166
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]